Полозов: Із захоплених Росією українських кораблів зняли всю електроніку

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Із захоплених у Керченській протоці українських кораблів Росія зняла усю електроніку. Повернути судна мають 18 листопада.

Про це адвокат українських моряків Микола Полозов повідомив в ефірі програми на «Громадському радіо».

«Поки ми не бачили процесуальних документів, у якому статусі передають кораблі, залишаються вони доказами у справі чи ні. Бо ще в червні російське МЗС пропонувало схему, за якою кораблі передають як речовий доказ на відповідальне зберігання», — сказав Полозов.

Також Полозов розповів, в якому стані можуть бути кораблі.

«Треба розуміти, що з них познімали всю електроніку. І частина електроніки була визнана речовими доказами. Крім того, катер «Бердянськ» і буксир «Яни Капу» були пошкоджені, і ремонтні роботи, як нам повідомляли, проводили для того, аби вони були на плаву. Знову ж таки питання виникає, чи були намагання приховати сліди агресивних дій російських прикордонників рік тому, чи намагалися приховати сліди снарядів», — додав Полозов.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом із ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Трьох військових було поранено.
  • У Гамбурзі 25 травня відбулося засідання Міжнародного трибуналу з морського права, який розглядав справу про захоплення українських моряків біля берегів Криму. Дії Росії були визнані незаконними, у звʼязку з чим трибунал заявив про вимогу звільнити захоплених у полон в Керченській протоці українців і кораблі.
  • 7 вересня відбувся обмін полоненими між Росією та Україною. З російських вʼязниць в Україну прибули 35 осіб, зокрема Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • Згодом Росія погодилася повернути Україні захоплені в Керченській протоці кораблі до «нормандського саміту», який запланований у Парижі на 9 грудня. За даними ЗМІ, їх передадуть Україні 18 листопада.