«Широким неводом гребуть». Аласанія розповів про кримінальні провадження проти «Суспільного»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Глава національного суспільного мовника («Суспільне») Зураб Аласанія розповів, що «UA: Суспільне мовлення» фігурує в більш ніж десяти кримінальних провадженнях, які ведуть практично всі силовики — починаючи від Служби безпеки й закінчуючи Нацполіцією. Аласанія каже, що за тиском на мовника стоїть позафракційний депутат Верховної Ради Андрій Деркач, з яким іде «війна».

Про це Аласанія розповів в інтервʼю theБабелю.

За його словами, всі справи різні й не мають єдиного напрямку. «Статей я можу перелічити шість або сім, починаючи від підробки документів і закінчуючи зловживанням службовим становищем. Покарання за ними абсолютно різні — від 50 неоподатковуваних [прожиткових] мінімумів до 12 років вʼязниці. Відчуття таке, що широким неводом гребуть, аби хоч щось упіймати», — сказав Аласанія.

Він навів приклад, як у Переяславі на одній зі станцій, де немає працівників, невідомі вкрали кабель. «Суспільне» звернулося в поліцію та заявило про крадіжку, але справу порушили проти самого мовника. «Коли бачиш таке, розумієш, що їм просто потрібен інструмент, щоб зайти в компанію, провести обшук, вилучити документи і вже в цих документах знайти що-небудь», — додав він.

Аласанія каже, що більшістю справ та перевірок з боку Держаудитслужби «Суспільне» зобовʼязане саме Деркачу.

«Його телеканал «Ера» з 2001 року працював паралельно з «UA:Перший» на одній частоті, а в 2017-му відмовився від ліцензії на аналогове мовлення — частота звільнилася. Ми домовилися випускати їхню ранкову програму, але там почала виходити тупа політична заказуха, я сказав, що все, досить — і програму зняли», — пояснив він причини конфлікту.

Аласанія зазначив, що за заявами Деркача порушили шість справ. Він звинувачує «Суспільне» у розтраті грошей міжнародних донорів та неефективному розподілі бюджетних коштів.