Портнова запросили до Офісу президента після його звернення

Автори:
Оксана Коваленко, Олег Панфілович
Дата:

Ексзаступник голови адміністрації Віктора Януковича Андрій Портнов розповів, що подав звернення до Офісу президента, після чого його запросили на зустріч із заступником голови ОП Кирилом Тимошенком. Про це Портнов розповів theБабелю і надав копію свого звернення.

У документі, який він направив 15 листопада до Офісу президента, Портнов зазначає, що попросив про зустріч після засідання Ради з питань свободи слова, під час якого згадували його ім’я, також про нього згадували у повідомленні на сайті глави держави. На засіданні йшлося про те, що Національна поліція розслідує той факт, що Портнов у своєму Telegram-каналі опублікував персональні дані журналістів видання «Схеми». Також поліція веде розслідування за заявою представника Портнова про перешкоджання його професійній діяльності як журналіста та збирання конфіденційної інформації про нього.

У зверненні Портнов просив провести аналогічний захід за його участі, оскільки у нього є «контраргументи, доповнення та додаткова інформація з теми, яка обговорювалась на засіданні».

«Бабель»

За його словами, після того, як 15 листопада він зареєстрував звернення, його помічник подзвонив у приймальню Тимошенка і озвучив те, що було у зверненні. «Через деякий час з приймальні Тимошенка передзвонили і призначили зустріч на 11 годину ранку понеділка, 18 листопада», — розповів Портнов.

На уточнююче питання він також розповів, що працює на телеканалі «112 Україна» за трудовим договором, а перший анонс його телепрограми він опублікував на своєму Telegram-каналі 30 жовтня 2019 року. «Вони — мої постійні підписники. З 30 жовтня вони знали, що я телеведучий, а 31 вони продовжили за мною стежити. Я їх помітив ще у травні, писав про це Ткачу. Я пів року демонстрував, що бачу їхні стеження», — сказав Портнов.

Він додав, що на зустрічі були присутні заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко та член Ради з питань свободи слова Максим Кречетов. На питання, чи обговорювалися на зустрічі інші питання, Портнов відповів, що ні.

Портнов vs «Радіо Свобода»

1 листопада Портнов оприлюднив особисті дані водія програми «Схеми». Він пояснив, що зробив це через те, що журналісти проєкту стежили за ним. Журналісти назвали це тиском. Після цього Портнов пообіцяв оприлюднити особисті дані всієї команди «Схем».

Дії Портнова засудили голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко і президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай.

Згодом, 7 листопада, стало відомо, що поліція розпочала кримінальне провадження проти Портнова через погрози журналістам, які готують матеріал про нього. У відповідь Портнов подав заяву проти журналістів «Схем». 7 листопада поліція порушила справу проти журналістів за статтями про перешкоджання законній професійній діяльності та порушення недоторканності приватного життя.