СБУ: На офіційно закритій шахті на Донеччині майже рік видобували вугілля і продавали в кілька областей

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

СБУ заблокувала нелегальний видобуток вугілля у промислових масштабах на території закритої шахти «Гірник» у Донецькій області, який завдав державі збитків на суму понад 8 млн грн. Про це повідомляє пресслужба відомства.

Видобуток корисних копалин з шахти організували шість осіб з Києва, Покровська і тимчасово окупованого Єнакієвого.

Вугілля видобували цілодобово, працюючи у дві зміни без дотримання правил безпеки. Загалом на підпільному підприємстві працювали понад 30 гірників.

Вугілля легалізували двома способами. Підозрювані використовували підроблену документацію одного з вугільних підприємств регіону, а також через проведення фіктивних фінансово-господарських операцій.

Вугілля збували до установ і закладів Дніпропетровської, Запорізької та низки західних областей.

За пів року підозрювані встигли видобути майже 2,5 тисячі тонн вугілля.

«За висновками експертів, незаконна діяльність могла призвести до екологічної катастрофи: зростала небезпека зсувів ґрунту та протікання підземних вод. Це несло реальну загрозу життю та здоровʼю місцевих жителів», — йдеться в заяві СБУ.

Під час обшуків правоохоронці вилучили шахтне обладнання, транспортні засоби, банківські карти, печатки і штампи підприємств, задіяних у злочинній схемі, а також документи, які доводять незаконні оборудки.

Наразі вирішується питання шодо повідомлення про підозру.