Секс-скандал з Романом Поланським. Голівудського режисера хочуть виключити з гільдії режисерів

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Культовий голлівудський режисер Роман Поланськи опинився у центрі секс-скандалу, через який його можуть виключити з престижної організації, а саме — з гільдії авторів, режисерів і продюсерів Франції.

Про це пише французьке видання Le Parisien.

«Гільдія авторів, режисерів та продюсерів Франції — французька організація з понад 200 режисерами — запропонує навесні на своїх загальних зборах виключити Романа Поланськи. Вона вже оголосила, що виключить усіх своїх членів, засуджених за сексуальні злочини», — йдеться в повідомленні видання.

Попри звинувачення режисера у зґвалтуванні, фільм Поланськи «Офіцер та шпигун», премʼєра якого нещодавно відгриміла, став лідером французького прокату. Як пише Variety, стрічка зібрала приблизно €1,5 млн. Додамо, що премʼєра фільму пройшла минулого вівторка та відзначилась масовими протестами.

Що за секс-скандал з Поланським?

Французька актриса Валентин Моньє у відкритому листі до щоденної газети Le Parisien звинуватила 86-річного режисера у зґвалтуванні. За словами Моньє, інцидент стався 44 роки тому на гірськолижному курорті у Швейцарії. Друзі познайомили її з режисером, а наступного дня вони каталися разом на лижах. Поланськи запитав її про готовність до фізичної близькості, коли вони удвох опинилися на підйомнику. Дівчині на той момент було 18 років, вона відповіла відмовою, але продовжила кататися в компанії з усіма.

Увечері того ж дня вона пішла з режисером в ресторан, після чого повернулася з ним у будиночок, який вони орендували компанією, де він нібито і зґвалтував її.

«Він бив мене, зривав з мене одяг, якоїсь миті я здалася, тоді він змусив мене піддатися низці неприємних дій. На той момент мені ледве виповнилося 18 років», — згадує актриса події 44-річної давнини.

62-річна Моньє пояснила, що тоді не подала заяву в поліцію зі страху, що режисер, який вже мав славу розбещувача малолітніх, може її вбити, щоб уникнути розголосу. Розповісти про те, що трапилося, вона вирішила після новин про вихід нового фільму Поланськи«Офіцер та шигун», який розповідає про найгучніший судовий процес в історії Франції — справу Дрейфуса.