«Будемо говорити з людьми мовою спорту, культури та бізнесу». Сивохо розповів, як планує реінтегрувати Донбас

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Радник секретаря РНБО з питань реінтеграції та відновлення Донбасу Сергій Сивохо в інтервʼю Укрінформу розповів про основні напрямки своєї роботи щодо реінтеграції Донбасу.

«... Моя команда буде вирішувати цілий комплекс проблем. Ми будемо говорити з людьми мовою спорту, культури та бізнесу. Це щодо культурного відновлення. Ще одне дуже важливе завдання — практична допомога людям, які живуть у сірій та червоній зонах. Найчастіше — це відновлення пошкодженого житла, а також різні побутові потреби», — зазначив він.

Сивохо додав, що є ще багато роботи щодо законодавчої бази про перетин КПВВ, особливо дітьми до 14 років.

«Ми тісно працюємо з експертами-міжнародниками і МінТОТом, щоб полегшити людям процес перетину КПВВ. Але, крім цього, необхідно терміново облаштувати самі пропускні пункти — обладнати їх комфортними залами очікування з обігрівом у зимовий період, медичними аптечками, зрештою — нормальними туалетами», — зауважив радник секретаря РНБО.

На думку Сивохо, важливим моментом в ефективній реінтеграції Донбасу є координація роботи усіх гілок влади в цьому напрямку.

«І третє, — наша команда вже працює над створенням Національної платформи примирення та єдності. Ми залучаємо міжнародних фахівців-практиків щодо вирішення військових конфліктів, аналізуємо досвід Ірландії, Боснії та інших країн. Так легше знайти найбільш правильні і вже перевірені варіанти вирішення конфліктів — і накласти цей досвід на наші ситуацію, ментальність і сприйняття», — підсумував він.