В Іспанії хочуть зʼясувати, які місця громадяни відвідують найчастіше. Авторів дослідження звинуватили у шпигунстві

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В Іспанії розпочалося дослідження, мета якого — визначити, які місця найчастіше відвідують громадяни. Для цього будуть використовуватися дані з їхніх телефонів, що викликало критику частини суспільства, повідомляє ВВС.

Дослідження проводить статистичне агентство INE. Там наполягають, що проєкт є анонімним і спрямований на те, щоб краще зрозуміти, куди іспанці ходять удень та вночі. У дослідженні беруть участь найбільші мобільні оператори країни — Movistar, Vodafone і Orange, які охоплюють 78,7% користувачів мобільного звʼязку в Іспанії. Вони заплатять близько €500 тис. за участь у проєкті.

Дослідники розділять територію країни на 3 200 осередків з понад 5 тис. жителів у кожному, і оператори визначать, скільки мобільних телефонів зʼявляється в кожному осередку в різний час доби. Вони будуть аналізувати телефони з опівночі до 06:00, щоб зʼясувати, де люди живуть, а потім — з 09:00 до 18:00.

«Наприклад, ми довідаємося, скільки мобільних телефонів перебувають о 17:00 на конкретній вулиці в будь-якому місті з населенням понад 15 тис. осіб», — заявили представники агентства.

Отримані дані агентство має намір використовувати для поліпшення транспортних і громадських послуг, а також для наступного перепису населення у 2021 році. Мобільні оператори наполягають, що користувачів неможливо ідентифікувати, оскільки особисті дані не передаватимуть.

Водночас багато іспанців виступили проти цього дослідження, оскільки вважають його загрозою приватності та звинувачують владу у спробі шпигунства. Юристи, які працюють в області технологій, стверджують, що мобільні оператори не мають права передавати дані користувачів для статистики. Іспанська організація споживачів стверджує, що геолокація належить до персональних даних абонентів і підлягає охороні.