Науковці та мовознавці виступили проти кандидатури Монахової на посаду мовного омбудсмена. Хто вона така?

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Низка українських науковців, мовознавців і громадських діячів звернулася до Кабінету міністрів України через зволікання з призначенням мовного омбудсмена та кандидатуру на цю посаду Тетяни Монахової.

Про це йдеться у зверненні, оприлюдненому на Facebook-сторінці групи підтримки громадського закону про мову.

«Ми глибоко занепокоєні станом виконання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і спробами нівелювати роль ключової інституції, покликаної втілювати цей закон. [...] Системної роботи з імплементації, популяризації і контролю за виконанням закону про державну мову владою, на жаль, не ведеться. Ті норми закону, які вже набули чинності, масово порушують», — зазначають автори звернення.

Представники громадськості вважають, що саботаж найяскравіше проявився у зволіканні з призначенням мовного омбудсмена, адже уповноваженого мали визначити ще місяць тому — до 16 жовтня.

На думку авторів звернення, Мінкульт вибрав не достатньо кваліфіковану претендентку.

«Міністр культури, молоді та спорту кілька місяців зволікав з поданням під приводом пошуку найкращого кандидата. Але у підсумку подав кандидатуру завідувачки кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили (Миколаїв) Тетяни Монахової. Не маючи нічого проти пані Монахової як людини, ми, разом з тим, змушені нагадати: закон передбачає призначення на цю посаду кандидата, який «має досвід правозахисної діяльності або досвід діяльності із захисту державної мови та здатний за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнями виконувати відповідні посадові обов’язки», — зазначають учасники заяви.

Автори заяви висловлюють подив, що на цю посаду запропонували людину, «яка не відзначилася жодними публічними діями з підтримки закону про державну мову чи захисту мовних прав українців».

Хто така Тетяна Монахова?

Тетяна Монахова — доктор філологічних наук, доцент, завідувачка кафедри журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили

Монаховій 39 років. Вищу освіту здобувала в Миколаївському педагогічному університеті імені Сухомлинського (спеціальність — учитель української мови та літератури й англійської мови та зарубіжної літератури).

Докторську дисертацію захистила у 2015 році (тема — «Сучасні стратегії текстотворення в українській мові»).

Авторка монографії «Народництво, модернізм і постмодернізм у лінгвістиці», авторка посібників «Дискурсивна риторика», «Українська діалектологія», «Культура української мови». Видається у Миколаєві.