Імпічмент Трампа: Волкер координував написання заяви для Зеленського щодо розслідування проти Байдена

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ексспецпредставник Державного департаменту Курт Волкер координував написання заяви для президента Володимира Зеленського, у якому український лідер повинен був оголосити про початок розслідування проти сина ексвіцепрезидента США Джо Байдена Хантера. Про це стало відомо під час слухань у Конгресі, на яких виступив Волкер.

За його словами, після липневої розмови між президентами Дональдом Трампом і Зеленським Волкер звернувся до помічника Зеленського Андрія Єрмака із закликом переконати українського президента виступити з заявою про початок розслідування проти Хантера Байдена, а також щодо можливого втручання України в американські вибори 2016 року.

Пізніше, за словами Волкера, українська сторона погодилася виступити з такою заявою. Волкер, за порадою посла США при Євросоюзі Гордона Сондленда, попросив Єрмака написати чернетку заяви українського президента.

У відповідь Єрмак запропонував призначити дату візиту Зеленського до Білого дому, перед яким він обіцяв скликати брифінг, на якому український лідер оголосив би про початок розслідувань проти компанії Burisma, де працював син Байдена, а також можливого втручання українських політиків в американські вибори.

12 серпня Єрмак надіслав Волкеру чернетку заяви Зеленського: «Особливу увагу необхідно приділити проблемі втручання у політичні процеси в США, зокрема у звʼязку з можливою участю в ньому деяких українських політиків. Я хочу заявити, що це неприпустимо. Ми маємо намір провести прозоре, всебічне та неупереджене розслідування всіх відомих нам фактів та епізодів, щоб запобігти виникненню схожої ситуації у майбутньому».

Волкер заявив, що обговорив цю чернетку з Сондлендом та адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані. Останній висунув вимогу про включення до заяви повідомлення про початок розслідування проти Burisma. І вже наступного дня, 13 серпня, у смс-повідомленнях Єрмаку Волкер вказав на необхідність включити в заяву прямі меседжі про Burisma і втручання у вибори.

При цьому під час слухань колишній спецпредставник Держдепартаменту заявив, що зрештою рекомендував українському уряду не виступати з такою заявою.