Верховний суд визнав законним видворення Саакашвілі в Польщу. Тепер він йде до ЄСПЛ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний суд визнав законним видворення лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі з України до Польщі у лютому 2018 року.

Про це йдеться в повідомленні суду.

Суд відмовив Саакашвілі в касаційній скарзі за його позовом до Держприкордонслужби, Міграційної служби та Міністерства внутрішніх справ, у якому він просив визнати дії відомств незаконними.

«Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає», — підкреслили в суді.

Саакашвілі у своєму Facebook заявив, що оскаржить рішення в Європейському суді з прав людини.

«Я оскаржу це рішення в Страсбурзі, де 100% виграю, але це беззаконня, вчинене Верховним судом, ще раз показує наскільки все ще сильного впливу Порошенка у всіх держструктурах України», — написав він.

  • Петро Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства у липні 2017 року. Підставою назвали те, що у 2015 році Саакашвілі нібито вказав неправдиву інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про судимість. Сам політик заперечував, що підписувався під такою анкетою. У лютому 2018 року експрезидента Грузії депортували до Польщі та заборонили йому вʼїзд в Україну до 2021 року.
  • Після втрати українського громадянства Саакашвілі оселився в столиці Нідерландів Амстердамі.
  • 28 травня президент Володимир Зеленський повернув Міхеїлу Саакашвілі українське громадянство. Після цього експрезидент Грузії повернувся в Україну.