Адміністрація морських портів вимагатиме від Росії компенсувати 1,24 млрд грн за втрачене в Криму майно

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Адміністрація морських портів України вимагає від уряду Росії виплатити 1,24 млрд грн компенсації за втрачене внаслідок окупації півострова майно в портах Криму. Про це повідомляє пресслужба держпідприємства.

Вартість державного майна, яке було закріплене за філіями АМПУ та незаконно привласнене самопроголошеною владою Криму, становить понад 1,24 млрд грн.

«Це вже другий шлях, який АМПУ використовує, щоб отримати компенсацію за збитки в Криму. Раніше держпідприємство надавало вичерпну інформацію щодо власних активів на півострові Міністерству юстиції України, яке подавало загальний позов у Європейський суд з прав людини», — повідомляють у відомстві.

АМПУ планує надіслати письмове повідомлення російському уряду з відповідною вимогою до кінця 2019 року.

Керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс заявив, що якщо протягом півроку відомство не отримає відповіді, то справа перейде на розгляд міжнародного арбітражу.

«Цього разу ми використовуємо положення Угоди про заохочення та взаємний захист інвестицій. Перший крок — направити вимоги щодо компенсації збитків безпосередньо уряду Росії», — розповів Вецкаганс.

Наголошується, що позов АМПУ не означає, що підприємство погоджується з існуванням будь-яких правових підстав для окупації чи анексії Криму, який залишається територією України.