Посол: Канада може зняти санкції з Портнова, бо ГПУ не бачить підстав

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Посол: Канада може зняти санкції з Портнова, бо ГПУ не бачить підстав

Борисовський Євген / УНІАН

Посол України в Канаді Андрій Шевченко підтвердив, що уряд Канади може найближчим часом зняти санкції з ексзаступника голови Адміністрації президента Януковича Андрія Портнова, повідомляє «Слідство.Інфо».

Він зазначив, що зняття санкцій відбудеться «скоро», але точної дати поки не знають.

30 липня Генпрокуратура направила лист за підписом заступника генпрокурора Сергія Кізя до посольства України в Канаді, а також до МЗС і Міністерства торгівлі Канади. У листі зазначили, що причини продовжувати санкції щодо Портнова відсутні.

У листі йдеться, що проти Портнова станом на 29 липня 2019 року немає ніяких досудових розслідувань, і що він не має процесуального статусу підозрюваного, обвинуваченого чи підсудного.

Тому, додали в ГПУ, відстутні юридичні підстави для перебування Портнова в списку «Положення про замороження активів корумпованих іноземних посадових осіб (Україна)» від 5 березня 2014 року.

  • У березні 2014 року Андрія Портнова та інших експосадовців часів Віктора Януковича внесли до санкційного списку Канади. Це рішення означало, що країна заморожує всі активи фігурантів, які виявила на своїй території. Також канадський уряд забороняє громадянам та мешканцям країни надавати фінансові послуги та вести будь-які розрахунки з людьми з санкційного списку.
  • 29 липня Генеральна прокуратура (ГПУ) допитала Андрія Портнова як свідка у справі про злочини проти Євромайдану за фактами злочинного перешкоджання проведенню мітингів з листопада 2013 до лютого 2014 року.
  • У березні 2018 року СБУ порушила проти Портнова справу про держзраду.