Посол США при ЄС: Ми змушені були співпрацювати з Джуліані, щоб впливати на політику щодо України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Посол США при ЄС: Ми змушені були співпрацювати з Джуліані, щоб впливати на політику щодо України

Посол Сондленд на слуханнях у Конгресі, 20 листопада 2019 року.

Drew Angerer / Getty Images

Посол США при Європейському Союзі Гордон Сондленд заявив, що разом із міністром енергетики Ріком Перрі та спецпредставником Держдепартаменту Куртом Волкером змушений був співпрацювати з адвокатом президента Дональда Трампа Рудольфа Джуліані. Про це Сондленд заявив на слуханнях у Конгресі.

«Перрі, Волкер і я працювали з Джуліані з питань України за прямою вказівкою президента США Дональда Трампа. Ми розуміли, що якщо ми не будемо співпрацювати з Джуліані, то втратимо можливість впливати на політику щодо України... Якби я знав про всі звʼязки Джуліані з деякими особами, які зараз засуджені [імовірно, йдеться про партнерів Джуліані Льва Парнаса і Ігоря Фрумана], то заперечував би проти його участі», — сказав Сондленд.

При цьому посол вважає, що звинувачення у веденні «неналежної дипломатії» не відповідають дійсності. Він також підтвердив, що Джуліані в обмін на організацію візиту Зеленського в Білий дім зажадав, щоб керівництво України публічно заявило про початок розслідування щодо втручання у вибори у США 2016 року і початок розслідування проти Burisma — української компанії, в якій працював син колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

Крім того, Сондленд заявив, що Джуліані вів політику щодо України за їхніми з Перрі та Волкером спинами, спілкуючись із «відомим корумпованим генпрокуророром Луценком». Також, за його словами, українська сторона погодилася почати розслідування, не залишити у цій справі «каменя на камені» та зробити усе необхідне для підготовки зустрічі Зеленського і Трампа.