У Києві пройшло перше засідання у справі Семочка. Колишній заступник голови Служби зовнішньої розвідки вимагає поновити його на посаді

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Верховний суд почав розглядати по суті позов колишнього заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка з вимогою поновити його на посаді.

Про це повідомляє видання «Ґрати».

Семочко не прибув на засідання, його інтереси представляв адвокат Юрій Безуєвський. Захисник зазначив, що позивач був звільнений незаконно, оскільки на час підписання указу президента, 12 квітня поточного року, перебував на лікарняному.

За словами адвоката, відповідно до Кодексу законів про працю, звільнення працівника під час перебування на лікарняному не допускається. Безуєвський також повідомив, що його клієнт не стежив за публічними заявами Порошенка на дебатах 14 квітня, де той оголосив про звільнення першого заступника голови СЗР, і дізнався про свою відставку тільки коли вийшов на роботу після лікування — 23 квітня. Цією обставиною Семочко також пояснює пропуск 30-денного встановленого законом терміну для подання позову.

Ще одним аргументом про незаконність указу президента, на думку адвоката, є те, що він був виданий без попереднього отримання подання глави СЗР на звільнення свого заступника.

Представниця Служби зовнішньої розвідки Наталія Меєр заявила суду, що КЗпП не регулює процедуру звільнення військовослужбовців, якими є працівники СЗР. Вона підтвердила, що закон вимагає наявності подання глави служби для звільнення його заступників, але зазначила, що цю вимогу неможливо було виконати.

За словами Меєр, це було повʼязано з тим, що на момент звільнення Семочка не був призначений голова СЗР. Попередній очільник служби Єгор Божок був звільнений 13 березня, а новий — Владислав Бухарєв — був призначений тільки 11 червня.

Після того як сторони представили позиції, була оголошена перерва. Наступне засідання призначене на 27 листопада.

Чому Семочка звільнили?

Сергій Семочко — колишній працівник кримського управління Служби безпеки України. У 2014 році переїхав до Києва, з травня 2017 року по липень 2018 керував столичним управлінням СБУ. Потім став першим заступником глави Служби зовнішньої розвідки (СЗР).

Восени 2018 року журналісти програми проекту Bihus.info оприлюднили інформацію про російське громадянство дітей і дружини Семочка, а також про його можливу причетність до зупинки поставок в Україну препаратів для діалізу. За цими фактами 16 жовтня 2018 року СБУ відкрила кримінальне провадження, зараз його розслідує Держбюро розслідувань.