Частина щогли, радіостанції та унітаз. Опублікований список вкраденого з захоплених кораблів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Перед поверненням Україні захоплених у Керченській протоці бронекатерів «Нікополь» і «Бердянськ» та буксира «Яни Капу» росіяни практично «обдерли» судна і зняли з них усе радіоустаткування, вогнегасники, кухонні плити, частину щогли й унітази.

Колишній військовий прокурор Анатолій Матіос опублікував у Facebook доповідну записку на імʼя командувача Військово-морських сил адмірала Ігоря Воронченка з докладним списком вкраденого.

На катерах відсутні: радіостанції Harris (короткохвильова і УКХ), радіостанції Motorola, радіостанції ICOM, станції космічного звʼязку IRIDIUM, радіолокаційна станція Furuno, зняті та/або розбиті системи розпізнавання, озброєння (крім 30-мм артустановки) і весь боєзапас, надувний човен з двома моторами, магнітний компас і гірокомпас, надувний пліт, вогнегасники, ліхтарі освітлення й акумулятори, аварійний буй, запчастини, плита, витяжка і проточний нагрівач, унітаз, вся документація та інше.

У «Бердянська» снарядами пробиті бронерубка та машинне відділення, а також пошкоджений лівий двигун.

На буксирі відсутне: усе радіоустаткування та вся документація, розбиті та розкриті всі прилади в ходовій рубці, частково розібрана універсальна система водяного захисту, розібрана паливна апаратура, немає розеток і плафонів, в машинному відділенні — пластиром із розсувним упором забита пробоїна, зняті всі кабелі, фальшборт частково зруйнований, відсутня частина щогли та інше.

Моряк Андрій Ейдер, який був поранений в ході обстрілу «Бердянська», написав у Facebook, що росіяни вкрали ще й труси.

Андрій Ейдер / Facebook

«Навіть плафони і лампи вкрали. Ото я маю питання, гаразд плиту для їжі (вона інверторна, коштовна), але навіщо плафони красти? Хоча то таке, у мене залишилася всього одна пара спідньої білизни, було там пар 20. Ось навіщо вам б/у труханы?», — написав він.

У ФСБ Росії заявили, що передали кораблі цілими, пише ТАСС. «Центр громадських звʼязків ФСБ Росії публікує відеокадри зовнішнього і внутрішнього стану суден в момент їх передачі українській стороні, а також процедури підписання актів прийому-передачі. На кадрах добре видно, що катери і буксир передані українській стороні в нормальному стані і з справною сантехнікою. Якщо за час переходу від берегів Криму до Очакова українська сторона зуміла «угробити» судна і довести сантехніку до неналежного стану, то це проблема самої української сторони», — зазначили в ФСБ.