Штаб: Сапери РФ підривали боєприпаси неподалік Петрівського, аби дискредитувати ЗСУ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

19 листопада місія ОБСЄ неподалік Петрівського чула 22 вибухи невизначеного походження. Водночас українська сторона не зафіксувала жодного обстрілу в межах ділянки розведення. Про це повідомляє штаб ООС у Facebook.

«Обидва патрулі СММ ОБСЄ чули вибухи з однаковими характеристиками (час, кількість та напрямок вибухів). З огляду на це можна стверджувати, що патруль СММ ОБСЄ біля населеного пункту Петрівське міг помилково зазначити дальність почутих вибухів, які відбулись набагато далі (мінімум в 2—2,5 рази) від указаного в звіті місця. Також у звіті є інформація, що незадовго до зазначених вибухів на ділянку розведення № 3 прибули 10 саперів ЗФ РФ. А вже через деякий час відбулись зазначені у звіті вибухи. Тому не виключається можливість підриву саперами РФ, без повідомлення СММ ОБСЄ, знайдених вибухових предметів (мін, снарядів тощо) неподалік від ділянки розведення № 3 Петрівське, зокрема й з метою дискредитації ЗСУ», — повідомили у штабі.

Зазначають, що камера ОБСЄ, розташована біля Петрівського, не зафіксувала політ боєприпасів. Також три офіцери СЦКК, які цілодобово перебувають на спостережних пунктах біля ділянки розведення № 3, не підтвердили факту вказаних вибухів.

Водночас інший патруль СММ, розташований неподалік селища Богданівка, також чув 22 вибухи невизначеного походження.

В ООС розповідають, що порівняли звіти патрулів ОБСЄ й припустили, що вони чули одні й ті ж самі вибухи: напрямок, часові межі та кількість вибухів (09:56–10:06 (10 вибухів) та 10:06–10:38 (12 вибухів) однакові.

Також у звіті ОБСЄ йдеться, що патруль, розташований неподалік Богданівки, не зафіксував вибухів у межах ділянки № 3, хоча від неї місія була на відстані, яка дозволила б помітити порушення.

У штабі наголошують, що українська сторона не зафіксувала порушень режиму припинення вогню у цей час.

«Виходячи з вищевикладеного, припущення патруля СММ щодо вибухів у межах ділянки розведення сил та засобів не підтверджується (спростовується)», — додали в ООС.