Конституційний суд визнав невідповідним законопроєкт Зеленського про уповноважених Ради

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Конституційний суд визнав невідповідним законопроєкт президента Володимира Зеленського № 1016 про уповноважених Верховної Ради.

Як повідомляє пресслужба КС, президентський проєкт закону порушує ч. 1 ст. 157 Конституції України (права і свободи), але відповідає вимогам ч. 2 ст. 157 і в цілому ст. 158.

Суд вказав, що законопроєкт вносить зміни до статей Конституції 85 і 101, що передбачають запровадження нового виду парламентського контролю, який може «розвʼязати руки» чиновникам для зловживання владою і свавілля. На думку КС, законопроєкт може «призвести до юридичної невизначеності, оскільки це несумісно з принципом верховенства права». Також він може звузити повноваження омбудсмена.

Рішення КС оскарженню не підлягає.

Що за законопроєкт?

Зеленський подав в Раду законопроєкт 29 серпня. Він вказав його як невідкладний. Його суть в тому, щоб доповнити ст. 101 Конституції абзацом, який дозволить Зеленському призначити додаткових уповноважених з прав людини, статус яких визначається окремими законами. Зараз обмудсмен в країні один — Людмила Денісова. Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада 3 вересня направила до КС законопроєкт для отримання висновку.