У Мінфіні розповіли, скільки витрачають на студентів-бюджетників. Найбільше коштів іде на Льотну академію НАУ

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Середні розрахункові витрати на підготовку одного студента за державним замовленням у 2018 році становили 44,6 тис. грн. Таку інформацію оприлюднило Міністерство фінансів.

Мінфін проаналізував дані 167 закладів вищої освіти та визначив, що сукупні видатки держбюджету на оплату послуг з підготовки фахівців цими закладами у 2018 році становили понад 15 млрд грн.

За даними міністерства, підготовка фахівців закладами вищої освіти сконцентрована в пʼяти регіонах: м. Київ та Харківській, Львівській, Дніпропетровській та Одеській областях. На ці регіони припадає 50% закладів вищої освіти, що отримують кошти з держбюджету. Також ці заклади навчають понад 59% студентів за держзамовленням.

У середньому витрати на підготовку одного студента за держзамовленням у 2018 році становили 44,6 тис. грн, однак в окремих закладах цей показник перевищує середнє по країні значення у 2—3 рази. Наприклад:

Льотна академія Національного авіаційного університету (ЛА НАУ) — 143 тис. грн;

Харківський інститут фінансів Київського національного торговельно-економічного університету (ХІФ КНТЕУ) — 100 тис. грн;

Косівський інститут прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв (КІПДМ ЛНАМ) — 83 тис. грн;

Одеський державний екологічний університет (ОДЕКУ) — 77 тис. грн;

Національний університет «Одеська морська академія» (НУ ОМА) — 75 тис. грн;