Дипломат Холмс: Посол Сондленд сказав Трампу, що Зеленський «зробить все, про що той попросить»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дипломат Холмс: Посол Сондленд сказав Трампу, що Зеленський «зробить все, про що той попросить»

Фіона Хілл та Девід Холмс на слуханнях у Конгресі, 21 листопада 2019 року.

Chip Somodevilla / Getty Images

Посол США в ЄС Гордон Сондленд у телефонній розмові з президентом США Дональд Трамп заявив, що президент Володимир Зеленський «готовий зробити все, про що він [Трамп] попросить». Про це на слуханнях у Конгресі розповів дипломат із посольства США в Україні Девід Холмс.

Він розповів, що в липні, після зустрічі в Києві Сондленда з помічником Зеленського Андрієм Єрмаком, посол разом з дипломатами відправився пообідати в один зі столичних ресторанів. «Там були скляні двері, які вели на терасу. У нас був перший столик, точніше, для нас зсунули два столи», — розповів Холмс.

Він підтвердив, що в якийсь момент Сондленд дістав телефон і набрав Трампа. «Це було дуже голосно, я сам нерідко чув, що президент розмовляє досить голосно. Посол [Сондленд] навіть кілька разів відсував телефон від вуха з деяким неприємним виразом обличчя», — додав дипломат.

При цьому, Сондленд, за словами Холмса, сказав що Зеленський «у захопленні від Трампа». «В результаті посол сказав, що він [Зеленський] проведе розслідування [проти сина ексвіце-президента США Джо Байдена і можливого втручання у вибори 2016 року] і зробить усе, про що президент його попросить», — заявив дипломат.

Після цього Сондленд запитав Трампа, що він думає про Україну, на що той відповів, що йому «наплювати на Україну», а цікавить «велике питання», — розслідування проти сімʼї Байдена. Холмс заявив, що був шокований цим і негайно повідомив про своє керівництво.