Парубій на суді про розстріли на Майдані заявив, що зброї у протестувальників не бачив

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Голова Верховної Ради VIII скликання Андрій Парубій під час свідчень у суді про розстріли на Майдані заявив, що не бачив у протестувальників зброї. У нього запитали, чи погоджується він з твердженням, що у мітингувальників була вогнепальна зброя.

«Я можу говорити тільки про те, що я бачив. Я був на Майдані з першого до останнього дня... Я жодного разу не бачив людей зі зброєю на Майдані. Це був мирний протест», — відповів Парубій.

За його словами, 19 січня 2014 року міліціонери почали кидати в учасників мітингу гранати в районі вул. Грушевського, були десятки поранених, тому спорудили барикади. При цьому Парубій зазначив, що не бачив ні гранат, ні арматури у протестувальників.

Відповідаючи на питання про те, чи бачив він акти насильства по відношенню до працівників правоохоронних органів, Парубій сказав: «Ні».

Також голова Верховної Ради VIII скликання розповів, що йому невідомо, хто поставляв компоненти для «коктейлів Молотова», 19 і 20 лютого він не бачив їх на Майдані, а лише згодом — на відео. Що стосується захоплення адмінбудівель та установ в центрі столиці, то, за словами свідка, йшлося про місце для відпочинку і ночівлі.

  • Президент України Володимир Зеленський пообіцяв результати розслідування справ Майдану до 20 лютого.
  • 18 листопада директор ДБР Роман Труба повідомив про створення підрозділу з розслідування злочинів, вчинених під час Євромайдану.
  • ГПУ почала розслідувати можливу втрату частини матеріалів про вбивства під час Євромайдану у лютому 2014 року.