Прокуратура оголосила підозру суддям, які ухвалили вирок Ахтему Чийгозу

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру двом колишнім суддям Апеляційного суду АР Крим, а на момент вчинення злочину — суддям незаконно створеного «Верховного суду Республіки Крим».

Про це повідомляє пресслужба прокуратури.

Джерела theБабеля в прокуратурі повідомили імена суддів, яким оголошено підозру: Крючков Ігор Ігорович (народився 31.01.1974) та Зіньков Віктор Іванович (народився 09.04.1970).

Зазначається, що «суддів» звинувачують за ч. 1 ст. 438 КК (порушення законів та звичаїв війни). Підозра стосується фактів кримінального переслідування учасників проукраїнського мітингу, що відбувався біля Верхової ради АР Крим 26 лютого 2014 року.

За даними слідства, одному з керівників Меджлісу та іншим проукраїнським активістам незаконно висунули обвинувачення за фактом організації масових заворушень. «Судді» незаконно позбавили одного з керівників Меджлісу передбачених прав і засобів захисту, порушили право останнього на судовий розгляд за його присутності, упереджено та однобічного надали оцінку зібраним доказам.

За результатами судового розгляду зазначені «судді» незаконно винесли вирок, яким зазначену особу визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 УК РФ, тобто в організації масових заворушень, чого останній не вчиняв.

«Зазначені дії «суддів» були першими проявами реалізації політики переслідування українців в Криму, яка, на жаль, триває й досі», — відзначили в прокуратурі.

У повідомленні прокуратури йдеться про заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, якого заарештували за участь у мітингу перед будівлею Верховної ради Криму 26 лютого 2014 року. Згодом «суд» призначив йому покарання у вигляді 8 років колонії. Восени 2017 року російська влада передала Туреччині політвʼязнів Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Вони повернулися в Україну.