«Революція нашого часу». Під посольством Китаю у Києві відбулася акція на підтримку Гонконгу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Під посольством Китаю у Києві відбулася акція з вимогою припинити насильство проти мітингарів у Гонконгу, повідомляє «Громадське».

На початку акції піаніст, який грав під час Євромайдану, заграв гімн Гонконгу. Мітингарі скандували: «Свободу Гонконгу!» Учасники акції наголосили на важливості того, аби влада України «мала чітку позицію щодо Гонконгу».

«Я не впевнений, на жаль, що ми можемо чогось добитись. Китай — це велика людиноненависницька машина, країна тоталітаризму та комунізму, де права, свободи і навіть життя людини нічого не варті. Але шість років тому багато з нас також зневірювалися і вважали, що ми нічого не можемо зробити проти «Беркуту», проти пострілів тощо. Тому я впевнений, що думки матеріалізуються, і ми сюди прийшли підтримати всіх людей, які прагнуть свободи та демократії і борються за права людини», — сказав один з учасників акції Андрій Савчук.

Мітинги в Гонконзі розпочалися в березні цього року. Протестувальники вимагали відкликати з законодавчої ради законопроєкт, який передбачав видачу підозрюваних у злочинах з Гонконгу в материковий Китай, де діють інша юрисдикція і система кримінального права. Жителі Гонконгу сприйняли законопроєкт як спробу Пекіна обмежити автономію регіону.

У жовтні влада Гонконгу офіційно відкликала законопроєкт про екстрадицію в материковий Китай правопорушників, проте мітингарі не припинили протести. Тепер вони вимагають відправити у відставку уряд Гонконгу, провести реформи та надати жителям право самим обирати керівництво адміністрації, розслідувати насильство проти демонстрантів