Україна програла в ЄСПЛ у двох справах за позовами колишніх в’язнів і має виплатити €25 тисяч

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна програла в Європейському суді з прав людини і тепер зобов’язана виплатити двом українським громадянам, колишнім вʼязням майже €25 тис. Про це повідомляє Укрінформ.

ЄСПЛ виявив порушення в умовах утримання в СІЗО, неналежному поводженні у відділку поліції та неефективному розслідуванні.

У першій справі — «Смілянська проти Украни» — ЄСПЛ визнав порушення Європейської конвенції з прав людини щодо умов тримання у СІЗО, достатності підстав для тримання під вартою та ненадання необхідного медичного забезпечення.

Проти Вікторії Смілянської у лютому 2011 року було порушено кримінальне провадження за підозрою в нелегальному придбанні, зберіганні та поширенні наркотиків. Від січня до листопада 2011 року вона перебувала у Харківському СІЗО. Справу нині продовжує розглядати суд.

За рішенням ЄСПЛ Україна зобовязана виплатити Смілянській €10 тис. за нематеріальні збитки.

У другій справі — «Мельник проти України» — ЄСПЛ визнав порушення Європейської конвенції з прав людини через неналежне поводження з особою у відділку міліції та неефективне розслідування в Україні цього факту. Окрім цього, визнано порушенням погані умови тримання заявника у колоніях і примус його до зізнання у злочині.

Заявник Микола Мельник отримав судовий вирок за обвинуваченням в участі у пограбуванні, що сталося у Києві у січні 2007 року.