«Схеми»: Богдан незаконно поєднував державні посади з роботою адвокатом і числився журналістом «1 + 1»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Голова Офісу президента Андрій Богдан тричі обіймав державні посади і при цьому незаконно поєднував їх з роботою адвокатом. Про це йдеться в сюжеті проекту «Радіо Свобода» «Схеми: Корупція в деталях».

Богдан з 2001 по 2004 рік працював помічником судді Київського (Північного) апеляційного господарського суду, не зупиняючи адвокатську діяльність. За законом, помічнику судді прямо заборонялося працювати адвокатом. У кінці 2007 року він працював в Міністерстві юстиції і певний час суміщав цю посаду з керівництвом адвокатським обʼєднанням, порушуючи закони про адвокатуру, державну службу та протидію корупції. При цьому він не зупинив адвокатську діяльність протягом усього терміну перебування на посаді. У березні 2010 року Богдана призначили заступником міністра Кабміну. Він був уповноваженим з питань антикорупційної політики, але адвокатську діяльність призупинив тільки у 2012 році.

У лютому 2019 року Богдан акредитувався у Центральну виборчу комісію як журналіст від телекомпанії «1 + 1». Журналісти «Схем» не змогли знайти публікації Богдана на «плюсах», а колишній гендиректор телекомпанії і депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко заявив, що Богдан міг працювати позаштатним кореспондентом.

Володимир Зеленський, ймовірно, довго не представляв Богдана як частину своєї команди через його адвокатську діяльність. Богдана повʼязують із бізнесменом Ігорем Коломойським, чиї інтереси він представляв. ЗМІ називали його «неформальним керівником» штабу Зеленського і «куратором» від Коломойського.

«Те, що Андрій Богдан був адвокатом Коломойського свого часу, могло бути тим фактором, чому його не показували під час передвиборчої кампанії — щоб не давати опонентам можливість робити такі висновки і намагатися якимось чином підловити на цьому», — пояснила журналістка theБабеля Марія Жартовська.