Спецслужби Росії намагалися завербувати сербського чиновника. Президент Сербії каже, що на відносини з Москвою це не вплине

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Спецслужби Росії намагалися завербувати сербського чиновника. Президент Сербії каже, що на відносини з Москвою це не вплине

Пресслужба Президента Сербії

Президент Сербії Олександр Вучич підтвердив достовірність відео, на якому російський шпигун дає кошти сербському чиновнику, але заявив, що на політику щодо Росії ця ситуація не вплине. Про це повідомляє PTS.

Президент Сербії прокоментував опубліковане напередодні відео вербування за 24 грудня 2018 року, на якому працівник Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу Росії Георгій Клебан передавав кошти сербському чиновнику, полковнику у відставці.

Вучич розповів, що за сербським чиновником вже давно велося спостереження через звʼязки з хорватською контррозвідкою.

«Тільки з Клебаном було зафіксовано 10 контактів, коли він давав гроші. У нас також є фото-, аудіо- і відеодокументація», — сказав Вучич.

Він розповів, що сербська сторона знає і про інших російських шпигунів, а Клебан вже покинув територію Сербії.

Президент заявив, що, попри цей випадок, країна не буде змінювати політику щодо Росії та бачить її «як братню країну». Вучич сказав, що про цю справу запитав у російського посла Бокан-Харченка тільки одне — «чому».

«Я не бачив логіки у всьому цьому», — сказав Вучич і додав, що впевнений, що президент Росії Володимир Путін не був поінформований про дії Клебана.

Сербія, за його словами, не забуває про все, що для країни «зробили Путін і Росія».

Також Вучич нагадав, що лише Сербія не запровадила санкцій проти Росії, і при цьому додав, що країна не вступатиме в НАТО.

Що це за справа?

17 листопада на YouТube під ніком Kdjuey Lskduf було опубліковано відеозапис, на якому, імовірно, російський офіцер військової розвідки Георгій Клебан дає гроші сербському високопосадовцю.

На відео показана зустріч двох чоловіків на автостоянці. Обличчя одного з них розмито, іншого видно чітко. На відео, імовірно, росіянин несе білу сумку, потім чоловики разом пʼють пиво й обмінюються поліетиленовими пакетами. В іншій сцені чоловік з розмитим обличчям дістає з пакета пачку банкнот і перераховує їх.

У підписі до відео зазначається, що офіцер ГРу Росії Георгій Клебан платить агенту — сербському високопосадовцю.

Агентство інформаційної безпеки Сербії підтвердило достовірність запису і те, що на відео зображений Клебан.

За офіційним дорученням президента Сербії після опублікованого анонімного відео розпочали розслідування про можливе вербування сербського агента російським офіцером.

  • 17 березня у столиці Сербії Белграді відбулися масштабні протести, люди оточили резиденцію президента та вимагали його відставки. Це сталося після того, як мітингувальники включили до списку своїх вимог більшу свободу для ЗМІ та проведення нових виборів. Протести в Сербії тривали з початку грудня.