В Одесі через шторм танкер «Делфі» віднесло в море. Він перекинувся

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Біля Одеси штормом віднесло в море танкер «Делфі» під прапором Молдови, екіпаж відмовляється від евакуації. Як повідомляє «Думская», танкер перебуває в цьому районі з травня 2019 року. Його власник з Великої Британії, а порт приписки — Румунія.

Судно стояло в акваторії порту «Південний», але через шторм його зірвало з якоря й почало відносити в море в бік Одеси. За попередніми даними, у суховантажа відмовив двигун. Танкер сів на мілину, з нього почало витікати пальне. А з борту впали металеві бочки. На місці працюють екологи, які взяли проби води.

Рятувальники та приватний буксир «Австралія» намагалися евакуювати екіпаж судна. Але капітан відмовився від евакуації екіпажу без дозволу судновласника, з яким не може звʼязатися.

В. о. начальника адміністрації Одеського порту Денис Карпов розповів, що екіпаж морально та фізично пригнічений, третю добу вони без їжі, води й освітлення.

Екіпаж судна складається з трьох осіб: капітана, старшого механіка та матроса. Усі вони є громадянами України.

Капітан Одеського порту Кирило Сухий розповів, що була можливість взяти судно на буксир і доставити до Очакова, але екіпаж відмовився. За його словами, до рятувальної операції намагаються залучити прикордонний вертоліт.

Моряки сподівалися на допомогу судновласника, але він на звʼязок не виходить, і капітан відмовляється надавати будь-які відомості про нього.

Як повідомляє Держприкордонслужба, танкер перекинувся. На базі поста технічного спостереження «Ланжерон» був розгорнутий тимчасовий оперативний штаб.

Як повідомляє «Думська», водолази евакуювали всіх трьох членів екіпажу. Першими евакуювали старшого механіка та матроса, а капітан чомусь запалив димову шашку. Його зняли з корабля два водолази. «Врятованим морякам надають медичну допомогу. Капітан у найгіршому стані», — сказано в повідомленні.

За непідтвердженими даними, корабель «сірий», без необхідних документів, тому екіпаж не залишав танкер.