Кіноспільнота вимагає переглянути результати співбесіди Юлії Сінькевич на посаду голови Держкіно

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Представники української кіноіндустрії написали відкритого листа президенту, премʼєр-міністру і міністру культури, молоді та спорту щодо ситуації з призначенням голови Держкіно.

Лист оприлюднила виконавчий директор Української кіноакадемії Анна Мачух.

Українські режисери, продюсери, актори, дистрибʼютори та інші представники кіноіндустрії не погоджуються з результатами співбесіди, за якою єдина кандидатка на посаду голови Держкіно вибула з конкурсу.

На думку авторів звернення, Сінькевич має усі навички та компетенції, необхідні, щоб очолити Держкіно. Вони закликали Нацагентство з питань держслужби переглянути результати співбесіди Сінькевич.

Що відбувається в Держкіно?

У серпні голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, який обіймав посаду з 2014 року, написав заяву про відставку за власним бажанням. Іллєнко заявив, що не збирається боротися за крісло, оскільки ставився до посади як до інструменту досягнення своєї мети.

4 жовтня Кабінет міністрів України оголосив конкурс на посаду голови Державного агентства України з питань кіно. 9 листопада на сайті НАДС оприлюднили перелік з 8 кандидатів на посаду голови Держкіно.

17 листопада кандидати на посаду голови Держкіно мали презентувати свої програми, але на той час єдиною кандидаткою на посаду залишилась Юлія Сінькевич.

21 листопада стало відомо, що Сінькевич не набрала достатньої кількості балів за результатами співбесіди у четвертому турі конкурсу й не проходить далі.

Ситуацію вже прокоментував ексочільник Держкіно Пилип Іллєнко, назвавши конкурс на посаду голови фарсом.

«Наступному голові Держкіно раджу подавати у відставку одразу після отримання пропозиціїї його очолити. Збережете час і нерви, принаймні. А Держкіно, тим часом, працює без голови і без жодного з його заступників. Є тільки тимчасово виконуюча обовʼязків голови, у разі звільнення, відрядження, хвороби чи відпустки якої в агентстві навіть прокатку нікому буде підписати», — написав він.