«Слідство.Інфо»: До побиття дітей в одеському притулку «Світанок» причетні щонайменше троє працівників поліції

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

До знущань над дітьми в одеськомуго притулку «Світанок» можуть бути причетні мінімум троє правоохоронців. Про це йдеться в матеріалі «Слідства.Інфо».

Дівчата Олена та Аня втекли зі «Світанку» минулого літа через жорстоке ставлення вихователів. Вони дістались до Приморська заночувати у знайомих, але одна з них випадковов видала місце свого перебування — зайшла на сторінку в соцмережі. За кілька днів по дітей приїхали правоохоронці і забрали їх до Хмельницького райвідділку одеської поліції.

«Спочатку нас змушували написати заяву, що ми втекли з притулку. Потім нас стали звинувачувати, що ми нібито в когось украли гаманець, і вимагали, аби ми в цьому зізналися. Я сказала, що ні в чому зізнаватися не буду», — розповіла Олена.

За її словами, після цього правоохоронці застосували силу. Одного з тих, хто бив дітей, звати Андрій Георгійович Крецул.

«Андрій Георгійович завів мене в окремий кабінет, схопив за волосся і назвав повією. Потім він мене жбурнув на підлогу, вдарив ногою по ребрах, а далі взяв за голову і вдарив об шафу», — пригадує Олена.

Її подруга Аня каже, що в цей же час у сусідньому кабінеті з неї знущався інший працівник поліції. Обидві дівчинки називають його «Володимиром Володимировичем».

«Коли Андрій Георгієвич пішов до Олени, то Володимир Володимирович на камеру взяв мене за волосся і змушував говорити, що я повія, що я постійно десь вештаюся й таке інше. На той момент мені було 13 років. Потім він мене вдарив і жбурнув об стіл», — розповіла Аня.

Вона згадує, що Володимир Володимирович проводив «виховні» роботи у «Світанку»: «Нас зачиняли з ним в актовому залі, він там розмовляв з нами й бив нас також. Разів сім-вісім він так приїжджав».

Дівчата не знають прізвища Володимира Володимировича, але добре пам’ятають його обличчя. «Слідство.Інфо» повідомляє, що діти впізнали його на фото із зображенням людини, яку звуть Володимир Володимирович Жарчук: це одеський поліцейський з ювенальної превенції, в обов’язки якого входить розшук зниклих дітей.

Дівчата згадують ще одного правоохоронця на ім’я «Вахтанг». В одеський поліції є тільки одна людина з таким іменем — Вахтанг Трапаїдзе. І він також на той момент працював у ювенальній превенції Хмельницького райвідділку. Діти стверджують, що Вахтанг їх безпосередньо не бив, але спостерігав за діями своїх колег і навіть не намагався їм завадити.

Коли все стало відомо?

У жовтні експоліцейська Зоя Мельник написала у Facebook, що вихователі одеського притулку «Світанок» разом з охоронцями фірми «Центр» бʼють дітей. За її словами, вона знала про це й раніше — у 2018 році в Одесі дитина на вулиці розповіла, що її там бʼють, але тоді вона була патрульною й не могла влаштувати там перевірку.

У тому ж місяці зі «Світанку» втекли семеро дітей, у однієї дитини були гострі психологічні проблеми, а шістьох неправомірно не відпускали додому; вікна центру заґратовані, у ньому відсутнє відеоспостереження.

  • 15 листопада стало відомо, що керівництво одеської поліції звільнило ювенального інспектора поліції Андрія Крецула, якого звинувачують у побитті дітей у притулку «Світанок». Одна з вихованиць притулку розповідала, що він змушував її облизувати його взуття.
  • Глава Одеської обладміністрації Максим Куций пообіцяв у всьому розібратися. Він написав, що особисто зайнявся питанням дітей зі «Світанку» і зʼясовує, як персонал ставився до вихованців.
  • Директорку центру Інну Іщенко і її заступника Віталія Кондратюка відсторонили. Психологи, які після розголосу обстежували дітей центру, назвали їхній стан «критичним і таким, що потребує кризового втручання».