Зеркаль: Суд у Гаазі взяв до розгляду справу про затримання Росією українських кораблів та членів екіпажів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеркаль: Суд у Гаазі взяв до розгляду справу про затримання Росією українських кораблів та членів екіпажів

Соколовська Інна / УНІАН

В Арбітражному трибуналі в Гаазі тривають процесуальні слухання Морського трибуналу у справі щодо порушення імунітету трьох українських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів (Україна проти РФ) за Конвенцією ООН з морського права. Про це заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль повідомила у Facebook.

Перший процедурний наказ затвердив правила призначення, регламент та графік роботи арбітражу. Також справа отримала назву: «Спір щодо затримання трьох українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів».

Відповідно до розкладу, українська сторона має подати свій меморандум за 6 місяців. І від моменту подачі меморандуму в росіян буде 3 місяці для того, щоб скористатись своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції.

При цьому в України є право коментувати заперечення росіян і звернутися до арбітражу з проханням їх відхилити. «Наша позиція полягає в тому, що визначити питання юрисдикції у цій справі окремо від розгляду фактів неможливо», — пояснила Зеркаль.

Арбітраж також визначив, що письмові позиції сторін будуть оприлюднені в момент початку усних слухань. Крім того, промови агентів будуть відкритими, а щодо доступу громадськості до решти слухань рішення будуть прийняті арбітражем додатково напередодні слухань.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом зі ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Трьох військових було поранено.
  • 7 вересня 2019 року Росія в рамках обміну полоненими повернула Україні моряків та інших політвʼязнів. Загалом в Україну повернулися 35 осіб.
  • 20 листопада до материкової України прибули судна, які Росія захопила 25 листопада 2018 року.