«Є політики, які збагачуються на війні». Помічник президента Єрмак назвав маніпулятивним сюжет про себе на каналі «Прямий»

Автори:
Юлія Рябчун, Марія Жартовська
Дата:
«Є політики, які збагачуються на війні». Помічник президента Єрмак назвав маніпулятивним сюжет про себе на каналі «Прямий»

Немеш Янош / УНІАН

Помічник Володимира Зеленського Андрій Єрмак прокоментував журналістське розслідування, яке вийшло напередодні на каналі «Прямий». Автори нової програми «Watchdogs.Розслідування» заявили, що «викрили Андрія Єрмака у зв’язках з одіозним путінським олігархом» і що він брехав про смерть свого брата Дениса.

У коментарі theБабелю Єрмак назвав це «інформаційною атакою». «В Україні є низка політиків, яким невигідно, щоб закінчувалась війна. Їм невигідно, тому що вони збагачуються на ній — як матеріально, так і політично, нарощуючи рейтинг. Тому я не дивуюсь інформаційним атакам на мене, найближчим часом кількість інформаційних атак проти мене сильно збільшиться», — зазначив він.

За словами Єрмака, увагу опонентів він привернув тому, що «докладає зусиль до завершення війни в Україні. Відповідаючи на дані розслідування «Прямого», помічник Зеленського пояснив, що насправді є власником ТОВ «Інтерпромфінанс-безпек», яке було зареєстроване в 2001 році, проте «жодної господарської діяльності воно не вело, що ми можемо підтвердити документально з 2011 року».

Він також наголосив, що не має відношення до ТОВ «Сарич» і не несе «жодної відповідальності за діяльність цієї юридичної особи чи її бенефіціарів». «Тому твердження, що «у 2018 році Андрій Борисович Єрмак де-факто став бізнес-партнером людей, тісно пов’язаних із Аркадієм Ротенбергом», є маніпулятивним і таким, що не відповідає дійсності», — підкреслив Єрмак.

Єрмак також прокоментував заяви журналістів щодо свого брата: «Мій брат Денис з 2014 року їздив в зону АТО та брав участь у бойових діях як доброволець. У серпні 2014 року він отримав контузію, дотепер страждає від тяжких мігреней та переніс важку операцію з відновлення зору. Тому фраза журналістів «Прямого» про те, що він «лишився неушкоджений» є неправдою».

  • Зазначимо, що з інформацією про фірми Єрмака та його можливі звʼязки з російськими олігархами, «наближеними до Путіна», виходила програма «Схеми» 4 жовтня. Зокрема, йшлося про фірми ЗАТ «Інтерпромфінанс Україна» і ТОВ «М. Е. П.», дані про які журналісти виявили в реєстрах Міністерства юстиції України. Співзасновником фірм є російський бізнесмен Рахамім Емануїлов. Повідомляється, що «Інтерпромфінанс Україна» з 1999 року не показувала доходів. Але друга фірма — ТОВ «М. Е. П.» — за 12 років роботи отримала доходів на суму майже 40 млн грн. Обидві фірми наразі не перебувають у стадії закриття.
  • Тоді Єрмак пояснив, що Рахамім Емануїлов — старий знайомий його батька з часів СРСР. «Вони познайомилися, коли мій батько працював в Афганістані. Батько працював у посольстві СРСР в Афганістані: поїхав туди очолювати команду радянських фахівців з профтехосвіти. 20 років тому, у 1999 році, Рахамім Емануїлов попросив мене допомогти йому зареєструвати компанію на території України, оскільки планував займатися консультаційною діяльністю з питань торгівлі. Я допоміг йому як юрист. Ніяка господарська діяльність через цю компанію в підсумку не велася. Востаннє ми спілкувалися близько десяти років тому — я вітав його телефоном з днем народження», — заявив Єрмак.