Транс-марш у Києві: поліція затримала шістьох осіб, радикали кидали в учасників яйцями

Автор:
Олена Шведенко
Дата:

У Києві відбувся «Транс-марш 2019. День памʼяті загиблих через трансфобію», під час якого правопорушники влаштували бійку. Про це повідомляє поліція Києва.

Громадська організація «Інсайт» розпочала акцію на Михайлівській площі столиці. Противники маршу намагалися завадити його проведенню та влаштували бійку з правоохоронцями. Представники радикальних угруповань намагалися закидати учасників маршу яйцями, поліцейські затримали шістьох осіб.

Організатори заявили, що маршу намагалися перешкодити представники ультраправих організацій. «Цього ж дня [23 листопада] в Україні відзначається День памʼяті жертв Голодомору. Для нас це важливий день памʼяті, що не розділяє людей за ознаками ґендерної ідентичності або сексуальної орієнтації. Для нас дивно чути тих, хто не розуміє, що таке день памʼяті жертв насильства і чому його варто відзначати. Трансґендерні люди в Україні були і будуть завжди, вони мають рівні права, зокрема право на життя і свободу», — йдеться в заяві організаторів.

  • 18 листопада 2018 року в Києві мав відбутися «Трансмарш», але через три хвилини після початку правоохоронці припинили акцію, щоб захистити її учасників від нападів противників ходи.
  • Івано-Франківська облрада звернулася до президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів і Ради національної безпеки і оборони з закликом захистити «інститут сімʼї в Україні.