Протести в Гонконзі поставили на паузу під час виборів

Автор:
Олена Шведенко
Дата:

Активісти в Гонконзі припинили протести на час виборів депутатів районних рад, які проходять 24 листопада. Про це пише DW.

Видання зазначає, що активісти закликали не ставити голосування під загрозу. Явка в перші години втричі перевищила показник 2015 року, на дільницях великі черги. Прихильники демократичних реформ сподіваються, що висока явка стане попередженням уряду Гонконгу. Порядок на вулицях і біля виборчих дільниць забезпечує поліція.

Право брати участь у голосуванні мають понад 4 млн жителів — майже на 400 тисяч більше, ніж у 2015 році. Їм належить обрати 452 депутатів у 18 округах.

Мітинги в Гонконзі почалися в березні цього року з вимоги відкликати з законодавчої ради законопроєкт, який передбачав видачу підозрюваних у злочинах з Гонконгу до материкового Китаю, де діють інша юрисдикція і система кримінального права.

Жителі Гонконгу сприйняли законопроєкт як спробу Пекіна обмежити автономію регіону. У жовтні влада Гонконгу офіційно відкликала законопроєкт про екстрадицію до материкового Китаю правопорушників, але мітингувальники не припинили протести. Тепер вони вимагають відправити у відставку уряд Гонконгу, провести реформи і надати мешканцям право самим обирати керівництво адміністрації, розслідувати насильство проти демонстрантів.