Фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Нурі Примова засудили до 8 років адміністративного нагляду

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Фігурантові «справи Хізб ут-Тахрір» Нурі Прімову Радянський районний суд Республіки Марій Ел 18 листопада виніс вирок у вигляді восьми років адміністративного нагляду. Про це в Facebook повідомила правозахисна організація «Кримська солідарність».

«18 листопада 2019 року в приміщенні Радянського районного суду Республіки Марій Ел відбулося засідання про встановлення адміністративного нагляду після закінчення строку позбавлення волі щодо Нурі Прімова, фігуранта севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір». Термін арешту закінчується в лютому 2020 року. За підсумками судового засідання Прімову був встановлений адміністративний нагляд на вісім років», — зазначено в повідомленні організації.

Адвокат Едем Семедляєв зазначив, що адміністративний нагляд у даному випадку — друге покарання, так як фігуранти справи перебувають за ґратами з моменту затримання 23 грудня 2015.

«Оскільки, нібито, «злочини» хлопців вважаються особливо тяжкими, їм також встановлюють адміністративний нагляд. Строк адміністративного нагляду встановлюється не раніше строку для погашення судимості. У даній категорії справ, терористичної спрямованості, за якою хлопці були засуджені, строк погашення судимості вісім років. Тому, суд встановив Нурі Прімову адміністративний нагляд строком на вісім років», — розповів адвокат засудженого.

Адміністративний нагляд — це нагляд за дотриманням тимчасових обмежень прав і свобод особою, звільненою з місць позбавлення волі. Прімов зобовʼязаний протягом восьми років перебувати вдома з 22:00 до 06:00 ранку, не залишати територію анексованого Криму або територію міста (як встановить суд) і двічі на місяць відмічатися в суді.

«Хізб ут-Тахрір» — це міжнародна ісламська політична організація, заснована в 1953 році в Східному Єрусалимі. Вона виступає за відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату). В Росії ця організація визнана терористичною і заборонена з 2003 року. У ЄС та США вона діє вільно і відкрито.