Вночі: у Гонконзі на виборах перемагає опозиція, патріарх Варфоломій відслужив панахиду за жертвами Голодомору, Трамп змінює голову ВМС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вночі: у Гонконзі на виборах перемагає опозиція, патріарх Варфоломій відслужив панахиду за жертвами Голодомору, Трамп змінює голову ВМС

Черга на голосування на виборах у Гонконзі, 24 листопада 2019 року.

Billy H.C. Kwok / Getty Images

На виборах у Гонконзі перемагає опозиція

На місцевих виборах до районних рад Гонконгу перемагають опозиційні кандидати з продемократичного руху.

У своїх округах здобув перемогу 201 опозиційний кандидат. При цьому кандидати, яких підтримує Пекін, отримують 28 мандатів. Також перемогу здобули ще 12 кандидатів, яких вважають незалежними. Залишаються невідомими результати за рештою 211 місць. Всього на 452 місця у різних радах регіону претендують 1104 кандидати.

Участь у голосуванні взяли майже 3 млн осіб, явка виборців становила 71%. При цьому в 2015 році явка на місцевих виборах була значно нижчою — лише 47%.

Через обстріл бойовиків на Донбасі згоріли 6 будинків

В результаті обстрілу з боку бойовиків у Донецькій області в неділю ввечері, 24 листопада, виникла пожежа, яка знищила шість житлових будинків.

Обстріл відбувся в районі Березового та дачного масиву цього населеного пункту. Бойовики стріляли з великокаліберних кулеметів з трасуючими і бронебійно-запалювальними боєприпасами.

Від обстрілу загорілася суха трава. Через сильний вітер вогонь перекинувся на розташоване неподалік дачне селище, що призвело до знищення 6 будинків. Бійці ООС оперативно евакуювали цивільне населення. Близько 23:00 пожежу локалізували, потерпілих немає.

Вселенський патріарх відслужив панахиду за жертвами Голодомору

Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі відслужив літургію і панахиду за жертвами Голодомору 1932—1933 років в Україні. Варфоломій зазначив, що так Вселенський патріархат вшанував 86-ту річницю Голодомору і памʼять жертв геноциду сталінського режиму проти українського народу.

«Незліченна кількість українських мирних жителів — дітей, чоловіків і жінок — страждали від голоду і боролися за свою національну ідентичність, мову і культуру», — сказав патріарх під час молитви. На завершення він побажав українському народу благодаті та милості Божої.

Трамп вирішив змінити очільника Військово-морських сил США

Президент США Дональд Трамп заявив, що призначить на пост керівника ВМС нинішнього посла США в Норвегії Кеннета Брейтвейта.

«Адмірал, а нині посол у Норвегії Кен Брейтвейт буде призначений мною на посаду нового міністра ВМС. Людина великих досягнень і успіху, я знаю, що Кен виконає видатну роботу!» — написав американський лідер.

Він додав, що був незадоволений тим, як відбувався суд над морським піхотинцем Едвардом Галлахером. Того обвинувачували у навмисному вбивстві бойовика «Ісламської держави» в Іраку у 2017 році.

«Тому служба міністра Військово-морського флоту Річарда Спенсера була припинена міністром оборони Марком Еспером. Я дякую Річарду за його службу і відданість. Едді піде у відставку мирно з усіма почестями, на які він заслужив», — додав Трамп.

У Брюсселі пройшла демонстрація проти насильства над жінками

У Брюсселі в неділю пройшов марш проти насильства над жінками. За даними поліції, в ньому взяли участь близько 10 тис. осіб. Марш організувала громадянська платформа Mirabal, що обʼєднує близько сотні громадських організацій.

Маніфестанти вимагали конкретизації застосування в країні Стамбульської конвенції. Бельгія ратифікувала документ в 2016 році, але громадські організації вважають, що його вплив у країні незначний.

По ходу руху колони учасники оголошували імена загиблих від насильства жінок. Маніфестанти виставили на бруківці пари жіночого взуття, пофарбованого в колір крові в знак памʼяті убитих жінок.