«Індекси достовірності» та блокування: у Мінкульті розповіли, як боротимуться з фейками у соцмережах

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр культури Володимир Бородянський розповів, як в Україні планують регулювати соцмережі, щоб боротися з розповсюдженням дезінформації. Про це він сказав в інтерв’ю «Українській правді».

Міністр наголосив, що вони планують запровадити можливість блокування фейкової інформації у соцмережах.

«Якщо ми побудували систему, в якій є система попередження, превенція розповсюдження такої інформації. Коли ми говоримо: так не роби, тому що це червоні флажки. Друга історія: коли ми можемо заблокувати цю історію в спосіб, який визначений законодавством», — сказав він.

Також у Мінкульті планують індексувати інформацію, яка поширюється у ЗМІ та в соцмережах, наприклад, запровадити «індекси достовірності».

У разі поширення системної фейкової інформації планують повідомляти про це громадян.

«Ми скажемо: «Шановні громадяни, ви повинні знати, що в Telegram-каналі поширюється фейкова інформація. І ми як держава повідомляємо вам», — пояснює Бородянський.

Він наголосив, що зараз найбільшу загрозу для поширення фейкової інформації становлять месенджери.

При цьому він додає, що наразі Мінкульт не має відповідей на всі запитання щодо регулювання соцмереж.

«Ми розуміємо напрямок, по якому ми повинні пройти, ми розуміємо виклики, які на цьому шляху в нас є. І ми розуміємо, що ми крок за кроком повинні забезпечити зменшення контенту, який можна назвати дезінформацією… А вже там будуть технічні складнощі», — сказав міністр.