«Бурштинова справа». Розенблат використав свій статус нардепа для спроби перевірити декларацію агента «Катерини»

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Колишнього народного обранця VIII скликання парламенту визнали винним у неправомірному використанні свого статусу нардепа для ініціювання перевірки Нацагенством з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо працівника правоохоронного органу, повідомляє пресслужба САП.

Печерський райсуд визнав ексдепутата винним за ч. 2 ст. 172-7 КУпАП (Вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів).

Повідомляється, що у лютому 2018 року екснардеп направив до НАЗК депутатське звернення для проведення повної перевірки декларацій одного з працівників правоохоронного органу, від якого тодішній депутат неодноразово отримував хабар, внаслідок чого був викритий правоохоронцями влітку 2017 року.

Як повідомило theБабелю джерело в САП, йдеться про народного депутата Борислава Розенблата. За словами джерела, Розенблат звертався до НАЗК для перевірки декларації працівника НАБУ, а саме — агента «Катерини», яка брала участь в розслідуванні «бурштинової справи».

«У цьому випадку йдеться про дії в умовах конфлікту інтересів. Він [Борислав Розенблат] використовував статус депутата у справі, де мав особисту зацікавленість», — наголошує джерело.

Сам Розенблат заявив, що оскаржить рішення суду. «Обовʼязково буду це рішення оскаржувати. Вони ухвалили його аж через рік, щоб показати, що вони щось роблять. При тому що рівно рік тому порушень у моєму запиті не виявили», — сказав він, пише «Громадське».

Що це за справа?

Так звана «бурштинова справа» — кримінальна справа, за якою нардепів Розенблата та Полякова звинуватили в тому, що вони за хабарі лобіювали зміни до законодавства щодо видобутку бурштину. Сума хабарів, отриманих у вказаній справі, перевищувала 300 тис. грн.

Для збору доказів проти нардепів НАБУ провело спецоперацію, під час якої здійснювало прихований запис і відеозйомку переговорів самих нардепів і їхніх помічників з агентом «Катериною».

Після початку гучної справи генеральний прокурор Юрій Луценко вніс до Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Розенблата. Крім того, Розенблата виключили з фракції «Блок Петра Порошенка».

У відповідь Розенблат подав позов проти НАБУ і САП. Він вимагав визнати незаконними дії НАБУ в чотирьох епізодах наприкінці листопада 2016 року. 20 вересня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними оперативно-розшукові дії НАБУ під час розслідування справи Розенблата та Полякова.

  • 15 травня народний депутат Борислав Розенблат (позафракційний) подав до суду на президента Петра Порошенка та очільника НАБУ Артема Ситника. Депутат вважає, що Порошенко не мав повноважень призначати директора НАБУ. Також він просить суд визнати, що в Ситника немає компетенції виконувати обовʼязки директора бюро, а його дії на цій посаді слід вважати протиправними. Пізніше суд відкрив провадження за позовом нардепа.