ООН: Концентрація парникових газів досягла рекордного значення

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Згідно з повідомленням Світової метеорологічної організації (СМО) ООН, концентрація парникових газів досягла рекордно високого рівня.

Рівень концентрації основних парникових газів у 2018 році перевищив середні показники за останнє десятиліття. Це вказує на те, що всі заходи щодо надзвичайної кліматичної ситуації не впливають на стан атмосфери.

Учені підрахували, що викиди повинні впасти вдвічі до 2030 року, щоб був шанс не допустити глобального потепління на 1,5 °C, через яке сотні мільйонів людей страждатимуть від теплових хвиль, посухи, повеней та бідності.

Генеральний секретар СМО Петтері Таалас зазначила: «Немає жодних ознак уповільнення [глобального потепління], незважаючи на всі зобовʼязання Паризької угоди щодо зміни клімату».

«Варто нагадати, що останній раз Земля відчувала подібну концентрацію вуглекислого газу 3—5 мільйонів років тому. Тоді температура була на 2—3 градуси теплішою, а рівень моря на 10—20 метрів вищий, ніж зараз», — зауважила вона.

У звіті СМО зазначено, що середня глобальна концентрація СО2 досягла 407,8 ppm у 2018 році, у 2017 році — 405,5 ppm. Зараз вона на 50% вища, ніж у 1750 році, до того як промислова революція призвела до масштабного спалювання вугілля, нафти та газу.