Бізнесмен зі Швейцарії за €600 тис. скупив на аукціоні речі Гітлера. Він подарує їх ізраїльському фонду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Бізнесмен зі Швейцарії за €600 тис. скупив на аукціоні речі Гітлера. Він подарує їх ізраїльському фонду

ullstein bild / Getty Images

Ліванський бізнесмен Абдалла Чатіла придбав на німецькому аукціоні кілька речей лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера і тепер має намір віддати їх на благодійність, повідомляє ВВС.

Чатіла витратив близько €600 тис. на 10 предметів в ході аукціону, проведеного домом Hermann Historica у Мюнхені. На додаток до капелюха він придбав сигарну коробку і друкарську машинку Гітлера, а також видання «Майн кампф», вкрите сріблом.

«Вкрай правий популізм і антисемітизм поширюються по всій Європі та всьому світу. Я не хотів, щоб ці обʼєкти потрапляли в чужі руки та використовувалися людьми з нечесними намірами», — сказав Чатіла швейцарській газеті Le Matin Dimanche. Викуплені лоти бізнесмен подарує ізраїльському фонду «Керен ха-Йесод».

Його дії високо оцінила Європейська єврейська асоціація (EJA), яка вимагала, щоб аукціон закрили. Глава EJA Менахем Марголін заявив, що був «вражений» цим жестом. «У цинічному світі ... такий благородний акт доброти, щедрості та солідарності», — сказав він.

Він додав, що Чатіла разом зі 100 депутатами Європейського парламенту в січні відвідають Освенцім, де йому вручать нагороду.

Бізнесмен живе у Швейцарії і є одним з 300 найбагатших людей країни, розбагатівши на видобутку алмазів і торгівлі нерухомістю в Женеві.