Уряд запроваджує страхову ціну газу на зиму. Економія — 7%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Уряд із січня 2020 року планує впровадити страхову ціну на газ, яка буде нижчою на 7%, ніж у першому кварталі 2019 року. Про це на брифінгу заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Оржель зазначив, що запаси, які є в українських газосховищах, дозволять запропонувати населенню страхову ціну на газ.

«Зима буде теплою, але також треба забезпечити стабільні ціни у платіжках. Уряд захищає людей від коливань ціни на газ взимку навіть за умови зупинки транзиту чи складних технологічних та фінансових умов», — сказав Оржель.

Міністр наголосив, що страхова ціна буде нижчою, ніж у першому кварталі 2019 року, на 7%.

Ціна газу за тисячу кубометрів на перший квартал 2019 року становила 8 550 грн.

  • Газпром запропонував українській НАК «Нафтогаз України» продовжити чинний контракт на транзит газу або укласти новий терміном на 1 рік, але висунув низку вимог, зокрема відмовитися від претензій в судах. У «Нафтогазі» порахували, що пряма купівля газу в РФ в обмін на відмову «Нафтогазу» від $3 млрд після перемоги у Стокгольмському арбітражі окупиться через 28 років.
  • У «Нафтогазі» відповіли «Газпрому», що Росія має виплатити Україні $3 млрд боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу. Однак «Нафтогаз» заявив, що його влаштовує й варіант поставок газу на цю суму.
  • 2 листопада «Нафтогаз» направив у Стокгольмський арбітраж новий позов до «Газпрому», в якому вимагає компенсувати збитки, завдані діями «Газпрому», і «Заяву про захист і зустрічні позовні вимоги».
  • У грудні 2018 року «Нафтогаз України» подав до суду на російський «Газпром» на $5 млрд за активи, які компанія втратила через окупацію Криму Росією. Як заявляв Коболєв, «Нафтогаз» позивався проти Росії на $5 млрд.