Україна піднялася в рейтингу процвітання, тепер вона на 96 місці

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Україна посіла 96 місце у світовому рейтингу добробуту, який склала міжнародна аналітична організація Legatum Institute. Загалом у рейтингу оцінювали 167 країн.

У порівнянні з минулим роком Україна піднялася на три позиції (з 99-го місця), а за десять років (з 2009 року) опустилася на 10 позицій.

Крім базових економічних показників, учені аналізують стан освіти й охорони здоров’я, рівень безпеки, особистої свободи, якість державних послуг і те, чи легко в країні займатися підприємництвом та інноваціями.

Найвищу оцінку Україна отримала за освіту (37 місце) та умови життя (69), найнижчу — у категорії «соціальний капітал», тобто за рівнем міжособистісної довіри та довіри до інституцій (148), а також за рівнем особистої безпеки (145) та якості довкілля (127).

Перше місце в рейтингу посідає Данія. У першій п’ятірці також Норвегія, Швейцарія, Швеція, Фінляндія. США — на 18 місці. Замикають рейтинг африканські країни: Південний Судан, Ємен, ЦАР.

Індекс процвітання Legatum 2019 року показує, що глобальне процвітання перебуває на найвищому рівні за всю історію: 148 зі 167 країн мають вищий рівень добробуту, ніж 10 років тому.

Це зростання зумовлене більш відкритими економіками і кращим життєвим досвідом завдяки поліпшенню охорони здоров’я, освіти й умов життя в усьому світі, кажуть дослідники.

Водночас вони наголошують, що погіршення рівня особистої свободи та державного управління стримують подальше процвітання.

  • Міжнародне рейтингове агентство Moodyʼs Investors Service змінило прогноз рейтингів уряду України зі «стабільного» на «позитивний». Агентство також підтвердило довгострокові рейтинги пріоритетних незабезпечених кредитів України на рівні «Caa1».
  • Згідно з дослідженням щодо безпеки країн для туристів з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, найбезпечнішою визнано Швецію. Також у трійку лідерів увійшли Канада та Норвегія. Україна на 88 місці.
  • Українці посіли другу позицію серед 14 європейських країн у дослідженні щодо антисемітських переконань у Європі. Дослідження показали, що антисемітські настрої найбільш поширені в Польщі: там вони зросли з з 37% у 2015 році до 48% у 2019-му. В Україні рівень антисемітизму зріс з 32% у 2016 році до 46% у 2019-му, в Угорщині — з 40% до 42%.