«Виникли б питання». Нардеп від «Слуги народу» пояснив, чому не ухвалили правку до закону про ДБР щодо справ Майдану

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Правку до закону про Державне бюро розслідувань, яка б дозволила продовжити розслідування справ Майдану, не ухвалили, бо могли виникнути питання до її законності. Про це в ефірі «Громадського» заявив нардеп від «Слуги народу», голова комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

Ця правка передбачає перехід слідчих Генеральної прокуратури, які розслідували справи Майдану, до Держбюро розслідувань без конкурсу.

Він пояснив, що під час розгляду законопроєкту 15 листопада, зранку парламент проголосував, що може розглядати законопроєкти не пізніше 15 години. Водночас декілька фракцій під час розгляду питання заявляли про перерви у 30 хвилин і більше.

«Зокрема виступав Нестор Іванович Шуфрич, він прибіг з вимогою перерви, забираючи час для розгляду цього питання», — розповів Монастирський. Депутат стверджує, що ухвалення законопроєкту після 15:00 поставило би під сумнів його законність.

«Ми вирішили не ризикувати, тому що це однозначно було би потім підставою для оскарження законності прийняття цього рішення», — сказав він. По-друге, за словами Монастирського, фракції, які не підтримують ухвалення нового закону про ДБР, сказали спікеру Ради Дмитру Разумкову, що в разі ухвалення законопроєкту вони подадуть постанову про визнання незаконним цього рішення.

«І нам би все одно довелося чекати 3 грудня, тому що Верховна Рада тільки тоді змогла б розглянути цю постанову, і цей закон, навіть якщо б ми його прийняли, не пішов би на підпис президенту», — пояснив голова правоохоронного комітету.

У зв’язку з цим розгляд документа відклали до 3 грудня. Монастирський зазначив, що у цей день законопроєкт про ДБР з цією правкою стоятиме першим у порядку денному Ради.