У Тбілісі поліція водометами розігнала протестувальників. Активісти годину не випускали з ресторану президента Зурабішвілі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Тбілісі поліція розігнала протестувальників за допомогою водометів, повідомляє Reuters.

Як пише агентство, тисячі людей зібралися у столиці Грузії, вимагаючи реформувати виборчу систему. Учасники акції намагалися заблокувати вхід до парламенту, заявивши, що не пустять законодавців на засідання у вівторок, 26 листопада. Проте офіційні особи заявили, що не допустять цього.

У підсумку демонстранти, які стояли перед входами в будівлю парламенту, розійшлися, поліція затримала кількох активістів. Крім того, як пише видання Новости-Грузия, активісти близько години не випускали з ресторану президента країни Саломе Зурабішвілі. Журналісти помітили її у закладі, який знаходиться за сотні метрів від місця демонстрацій. Близько 15 активістів освистували президента, а деякі з них вимагали від персоналу відчинити двері закладу.

Протестувальники сприйняли вечерю Зурабішвілі поблизу мітингів як байдужість президента до політичної кризи в країні. В результаті грузинський лідер змогла вийти з ресторану тільки за допомогою поліції, яка відтіснила активістів і провела Зурабішвілі до кортежу.

Протести в Грузії

Акції протесту в Тбілісі почалися після того, як парламент Грузії 14 листопада не підтримав ідею конституційних змін, що стосуються проведення парламентських виборів в 2020 році за пропорційною системою з нульовим виборчим барʼєром. Проти цієї ініціативи виступила більша частина мажоритарних депутатів від керівної партії, яка і розробила законопроєкт.