Кандидат на посаду голови Держкіно Сінькевич вестиме переговори з Кабміном щодо перегляду результатів конкурсу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, яка не пройшла останній етап відбору на посаду голови Держкіно, планує звертатися до суду та до Кабінету міністрів. Про це вона повідомила у коментарі theБабелю.

25 листопада Сінькевич мала перемовини з керівником Національного агентства з питань державної служби Олександром Стародубцевим. Вона наголосила, що вимагає зустрічі з іншими членами комісії, щоб послухати їхні пояснення.

«Вони не бачать механізмів, згідно з положенням конкурсу, щоб етап конкурсу переглядався ще раз. Тому буде звернення до Кабміну, щоб вони видали додаткові розпорядження щодо перегляду результатів», — заявила Сінькевич.

При цьому вона наголосила, що повторний конкурс для неї крайній варіант.

«Я направила інформаційні запити, щоб мені офіційно повідомили результати, в тому числі й оцінки, які було поставлено. Мені показали протоколи, де члени комісії, які були зашифровані під номерами, ставили нулі великій кількості кандидатів. Наприклад, з 70 кандидатів у 65 — нулі», — розповіла Сінькевич.

Крім цього, вона заявила, що її адвокат також готує позов до суду через результати конкурсу.

25 листопада у Києві біля будівлі Національного агентства державної служби представники кіноіндустрії провели акцію на підтримку Сінькевич.

Що відбувається в Держкіно?

У серпні голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко, який обіймав посаду з 2014 року, написав заяву про відставку за власним бажанням. Іллєнко заявив, що не збирається боротися за крісло, оскільки ставився до посади як до інструменту досягнення своєї мети.

4 жовтня Кабінет міністрів України оголосив конкурс на посаду голови Державного агентства України з питань кіно. 9 листопада на сайті НАДС оприлюднили перелік з 8 кандидатів на посаду голови Держкіно.

17 листопада кандидати на посаду голови Держкіно мали презентувати свої програми, але на той час єдиною кандидаткою на посаду залишилась Юлія Сінькевич.

21 листопада стало відомо, що Сінькевич не набрала достатньої кількості балів за результатами співбесіди у четвертому турі конкурсу й не проходить далі.

Ситуацію вже прокоментував ексочільник Держкіно Пилип Іллєнко, назвавши конкурс на посаду голови фарсом.

«Наступному голові Держкіно раджу подавати у відставку одразу після отримання пропозиції його очолити. Збережете час і нерви, принаймні. А Держкіно, тим часом, працює без голови і без жодного з його заступників. Є тільки тимчасово виконуюча обовʼязків голови, у разі звільнення, відрядження, хвороби чи відпустки якої в агентстві навіть прокатку нікому буде підписати», — написав він.