The Economist: Фінансову розвідку Ватикану позбавили доступу до секретних даних, її чиновників допитають у Раді Європи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Управління фінансової інформації Ватикану (AIF) позбавили можливості обмінюватися даними з органами інших країн, які контролюють законність фінансових операцій. Про це повідомляє The Economist.

Президент AIF Рене Брюлхарт пішов з посади, оскільки Ватикан оголосив, що його контракт не буде продовжено. Після цього половина правління організації подала у відставку. Крім того, мережа з понад 160 національних агентств фінансової розвідки Egmont Group заборонила AIF користуватися своєю системою безпечного звʼязку, яку її члени використовують для обміну інформацією.

Також, як повідомляє видання, чиновники Управління фінансової інформації Ватикану постануть у найближчі дні перед Moneyval — комітетом Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Видання повʼязує ці події з обшуками, які поліція Ватикану провела в офісах Державного секретаріату Святого Престолу і його Управління фінансової інформації 1 жовтня. Правоохоронці вилучили документи та техніку. Обшуки санкціонувала прокуратура Ватикану, вони повʼязані з операціями з нерухомістю.

Пізніше в заяві Ватикану повідомлялося, що обшуки стали відповіддю на скарги, подані влітку Банком Ватикану і канцелярією генерального ревізора і повʼязані з фінансовими операціями, здійсненими протягом певного часу».