Омбудсмен: Майже 200 тисяч дітей з Донбасу й окупованого Криму були змушені покинути свої домівки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Уповноважена Верховної Ради з прав людини, Людмила Денісова заявила, що внаслідок агресії Росії на сході України й окупації Криму майже 200 тисяч дітей були змушені залишити свої домівки. Про це вона сказала на міжнародній конференції «Забезпечення прав дитини в умовах збройного конфлікту» у Києві, повідомляє Укрінформ.

Омбудсмен заявила, що всі ці діти були змушені адаптуватися до нових умов.

«Безробіття батьків, проживання в орендованому житлі, зміна школи. Діти втрачають своє дитинство. Це відбувається через військову агресію Російської Федерації на сході України. Через тимчасову окупацію деяких районів Донецької та Луганської областей, через тимчасову окупацію АР Крим мої діти й онуки теж покинули свій дім», — зазначила Денісова.

Денісова повідомила, що, за даними Міністерства соціальної політики, 36 тисяч дітей набули статусу постраждалих від збройного конфлікту.

Майже 25 тисяч дітей живуть і навчаються в «сірій» зоні, а 177 закладів освіти опинилися в зоні обстрілів.

«Діти зазнають складних травм, відсутній доступ до медикаментів і відповідних медичних ресурсів. Щодня вони живуть у страху за своє життя та майбутнє», — зазначила омбудсмен.

У цьому звʼязку вона наголосила, що Конвенція ООН про права дитини не стала тим документом, який ефективно захищає права дитини на практиці.