У Криму «суд» оштрафував журналіста, бо той обізвав Путіна словом з трьох букв

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

«Суд» в анексованому Криму оштрафував кримського журналіста, активіста Євгена Гайворонського за те, що він нібито обізвав президента Росії Володимира Путіна нецензурним словом у Facebook. Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

«Ялтинський міський суд» 25 листопада оштрафував Гайворонського на 30 тисяч рублів за пост у соцмережі, де він, за версією працівників поліції, назвав Путіна нецензурним словом — іменником з трьох букв.

Згідно з постановою «суду», 7 жовтня журналіст опублікував у себе на сторінці у Facebook пост, в якому «з використанням ненормативної лексики розмістив текстовий коментар, що дає негативну оцінку президенту Путіну».

Дії Гайворонського кваліфікували як дрібне хуліганство.

Як випливає з постанови «суду», обвинувачення приписує авторство написаного журналісту, тільки виходячи з наявності на цій сторінці фотографій із зображенням Гайворонського.

Сам журналіст не зміг бути присутнім на судовому засіданні через погане самопочуття, у звʼязку з чим адвокат просив перенести судове засідання.

Станом на зараз на сторінці журналіста цього посту немає.

  • У жовтні в анексованому Криму російські силовики побили та затримали Гайворонського.
  • 7 травня підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував на 10 діб Гайворонського за відмову проходити медобстеження під час його попереднього затримання 26 березня.
  • Гайворонського затримали 26 березня за підозрою у вживанні наркотичних речовин, пізніше того ж дня підконтрольний Росії суд в Ялті заарештував його на 12 діб за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 6.9 КпАП Росії (вживання наркотичних речовин без призначення лікаря). Крім того, суд зобовʼязав Гайворонського пройти лікування від наркотичної залежності.
  • Перед цим севастопольський інформаційний сайт «Примечания» оголосив, що припинив співпрацю з Гайворонським після його «проукраїнських висловлювань» і коментарів, які «не відображають позицію редакції».