Помер дисидент Михайло Хейфец, який був співтабірником Стуса і Чорновола

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Помер дисидент Михайло Хейфец, який був співтабірником Стуса і Чорновола

Архів Василя Овсієнка

У ніч на 25 листопада в Єрусалимі на 86-му році життя помер правозахисник, дисидент, історик і письменник Михайло Хейфец, повідомляє «Радіо Свобода».

Він був співтабірником Стуса, Чорновола, Овсієнка.

Хейфец народився 18 січня 1934 року в Ленінграді (тепер Санкт-Петербург). У 1955 році закінчив там літературний факультет Педагогічного інституту імені Герцена, певний час попрацював учителем, а потім вже повністю зосередився на письменництві.

У вересні 1974 року Хейфеца за «антирадянську агітацію і пропаганду» засудили до чотирьох років позбавлення волі в колонії суворого режиму і двох років заслання.

У колонії він зблизився з українськими і вірменськими політв’язнями, зокрема із Зоряном Попадюком, Василем Стусом, В’ячеславом Чорноволом, Миколою Руденком. Брав участь у спільних протестних голодуваннях, зокрема з вимогами визнання табірною адміністрацією «статусу політв’язня» і визволення Стуса з карцера. За голодування був кинутий до карцера, де провів 40 діб.

У квітні 1978 року, після завершення табірного терміну, був етапований на заслання у Казахстан. Там продовжував правозахисну діяльність, підтримуючи інших політв’язнів, зокрема направив кілька протестів проти суду над Василем Овсієнком в Україні.

Описав етап та заслання у книзі «Подорож із Дубравлагу в Єрмак».

У січні 1980 року звільнився із заслання та емігрував в Ізраїль.