Одеська облрада попросила Зеленського не допустити відкриття ринку землі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Одеська обласна рада ухвалила звернення до президента Володимира Зеленського із закликом не допустити «передчасного» відкриття ринку землі. Про це повідомляється на сайті облради.

За це рішення проголосували 66 депутатів облради. «Нормативне закріплення розпродажу земель сільськогосподарського призначення означатиме пряме узаконення відчуження понад 70% наших територій на користь міжнародних аграрних корпорацій, агрохолдингів тощо», — стверджують депутати.

У зверненні зазначається, що зі значним капіталом і досить невеликою кількістю необхідних робітників іноземні компанії «здатні перетворити територію України на колонію, де українці зможуть себе реалізувати хіба що як дешева наймана робоча сила у власній країні на вже «чужій» землі». На думку членів облради, це зумовить повне витіснення з вітчизняної сільськогосподарської системи всіх дрібних виробників, зведе нанівець вітчизняне фермерство, а також унеможливить існування малих і середніх сільгоспвиробництв, «адже вони жодним чином не зможуть конкурувати з транснаціональними компаніями ані за масштабами оборотів, ані за запропонованими ними цінами на землю».

Тому депутати закликали Зеленського не допустити ухвалення Верховною Радою у другому читанні закону про ринок землі, відкликати та зняти всі інші законопроєкти про обіг сільгоспземель, а також продовжити мораторій на їхній продаж. Крім того, депутати просять президента «пожвавити ситуацію» з ухваленням законодавства про Всеукраїнський та місцеві референдуми.