Четверта влада: нардеп від «Слуги народу» Іванісов не навчався в тих університетах, які вказав в автобіографіях

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Народний депутат від партії «Слуга народу» Роман Іванісов не навчався у двох університетах, про які писав в автобіографіях. Інформацію про це оприлюднила Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада» .

До того, як стати народним депутатом, Роман Іванісов був депутатом Рівненської обласної ради VI скликання (2010—2015 роки). У його біографії на сайті облради вказано, що у 1995 році він вступив до Запорізького національного університету на факультет управління, відділення «Правознавство».

Іванісов повідомив, що повний курс у ЗНУ закінчив у 2000 році з відзнакою, після чого отримав кваліфікацію «Юрист — спеціаліст».

Агенція журналістських розслідувань "Четверта влада"

Перед виборами до Верховної Ради у 2019 році «Четверта влада» звернулася до партії «Слуга народу» на Рівненщині, аби почитати біографію Іванісова.

Тоді в автобіографії було написано, що він закінчив Бердянський університет менеджменту і бізнесу, факультет управління, відділення «Правознавство», кваліфікація «Юрист – спеціаліст» (диплом з відзнакою).

Про Запорізький університет, як і про роки навчання у Бердянському виші, не йдеться.

Агенція журналістських розслідувань "Четверта влада"

«Коли зʼявилась інформація про судимість Романа Іванісова, ми направили запити до Запорізького національного університету та Бердянського університету менеджменту і бізнесу. Обидва університети вказали, що Роман Іванісов не закінчував ці університети і диплом не отримував», — повідомили розслідувачі.

Запорізький національний університет відповів: «Іванісов Роман Валерійович серед студентів, які навчалися у Запорізькому національному університеті, не значиться».

Агенція журналістських розслідувань "Четверта влада"

Бердянський університет менеджменту та бізнесу повідомив, що диплом про вищу освіту в ньому Роман Іванісов не отримував.

Агенція журналістських розслідувань "Четверта влада"

Чим ще відомий Іванісов?

За даними ЗМІ, Іванісова затримали 14 вересня 1995 року в Запорізькій області за ст. 117 ч. 3 (зґвалтування неповнолітньої) і ст. 118 ч. 2 (зґвалтування неповнолітньої неприродним чином) тодішнього Кримінального кодексу. Пізніше Куйбишевський суд Запорізької області його відпустив. Проте вже 25 жовтня того ж року Іванісова повторно затримали за тими самими статтями.

У березні 1996 Іванісова засудили до 3 років 6 місяців позбавлення волі, проте за рішенням Запорізького обласного суду від 17 квітня 1996 вирок змінили на 2 роки і 6 місяців виправної колонії загального режиму, а відбував покарання засуджений у Маріупольській колонії.

Сам Іванісов назвав цю інформацію замовленням, яке прийшло «з сервера в Сан-Франциско». Також він додав фотокопію довідки від МВС про відсутність судимостей.

20 листопада Генеральна прокуратура спростувала заяву Рябошапки про те, що судимість Іванісова є погашеною. Того ж дня нардеп оголосив про призупинення членства у фракції на час перевірки інформації про судимість.

Глава парламентської фракції Давид Арахамія заявив, що Іванісов за своєю ініціативою виходить з фракції і партії «Слуга народу».