ТікТок заблокував акаунт блогерки, яка під виглядом уроків макіяжу критикувала Китай за переслідування уйгурів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ТікТок заблокував акаунт блогерки, яка під виглядом уроків макіяжу критикувала Китай за переслідування уйгурів

Фероза Азіз

Instagram / ferozzaaa

Китайський додаток TikTok заблокував акаунт 17-річної американки Ферози Азіз, яка у своїх навчальних відеороликах про макіяж критикує владу Китаю за репресії проти уйгурів. Про це пише Business Insider.

«Зараз я покажу вам, як подовжити вії. ...Після цього покладіть інструмент для завивки вій та візьміть телефон, щоб дізнатися, що відбувається в Китаї. Як невинні мусульмани потрапляють у концентраційні табори, як розлучають сімʼї, викрадають їх, вбивають, ґвалтують, змушувати їх їсти свинину та пити алкоголь, примушують їх приймати іншу віру. Якщо вони цього не роблять, їх вбивають. ...Будь ласка, поширюйте цю інформацію і знову візьміть інструмент для завивки вій», — говорить Фероза у своєму відео. Зазначається, що в TikTok його переглянули 1,5 млн разів.

У своєму Twitter Азіз повідомила, що після публікації відео отримала повідомлення від TikTok, в якому йшлося, що її обліковий запис «тимчасово заблокований через численні порушення принципів спільноти». У повідомленні не вказувалося, які саме принципи вона порушила. При цьому її відео досі доступні на її стрічці TikTok, яка не оновлювалася з часу публікації скандальних роликів.

Представники TikTok заявили, що акаунт Азіз був заблокований не через ролики про уйгурів, а через те, що вона опублікувала відео про Усаму бен Ладена на старому акаунті. «У цьому випадку попередній обліковий запис користувача та повʼязаний з ним пристрій були заблоковані після того, як вона опублікувала відео Усами бен Ладена, що є порушенням заборони TikTok на сприяння терористам», — повідомили в компанії.

Що таке TikTok?

Додаток для створення та обміну відео, а також стримами. Його розробила у вересні 2016 року китайська компанія ByteDance. Зараз додаток став одним із найбільш швидкозростаючих для коротких роликів під музику і має велику спільноту в багатьох країнах світу. У другій половині лютого 2019 року кількість скачувань додатку TikTok перевалила за мільярд.